Beli vratič za glavobole in migrene

Beli vratič za glavobole in migrene

Beli vratič (Tanacetum parthenium) je visoka trajnica s košarastimi cvetovi in jajčastimi listi. Od daleč močno spominja na kamilico ali marjetico, zato ga nekateri imenujejo tudi divja kamilica. Je trajno zelišče grmičaste rasti, ki zraste tudi do 60 centimetrov v višino. Ima pokončno, razvejano steblo. Ima približno do osem centimetrov dolge dlakaste liste, ki imajo vonj po limoni, ki lahko spominja na krizanteme, in nekako grenak okus. Rastlina izvira iz Kavkaza oz. jugovzhodne Evrope. Sicer je to rastlina toplega sredozemskega podnebja, a se je razširila tudi v Angliji. Rada ima sonce in uspeva na vseh vrstah tal, cveti pa od junija do oktobra. Zanimivo je, da se rastlina na gredi ohranja sama s semeni in ima kratko življenjsko dobo. Primerna je tudi za sajenje v posodah na balkonu ali na terasi, vendar bodite pozorni, saj lahko žvečenje belega vratiča povzroči razjede v ustih in grlu. Lahko pa uporabljamo tudi pripravke iz belega vratiča, ki so primerni za zdravljenje kroničnega glavobola. Na ta način lažje poskrbimo za bolj natančno doziranje.

 

Kdor ima migrenske glavobole, dobro ve, da je bolečina intenzivna, pogosto jo spremlja tudi bruhanje. Svetloba in glasnost bolečino samo še poslabšata, zato rabimo mir, temo in počitek. Migreno lahko sproži tudi stres ali sprememba vremena. Pravijo, da beli vratič ublaži glavobol in celo zdravi migreno, zmanjša motnje vida in slabost. Njegovo zdravilnost so poznali že v času antike. Znani mislec Dioskurid ga je na primer priporočal za vnetja. Naši predniki so ga poznali tudi po ljudskem imenu materina zel in mnoge ženske so ga uporabljale za menstrualne težave, pa tudi pri čiščenju maternice po porodu. V starih časih so ga uporabljali precej več kot danes, zlasti za glavobole in migrene, tudi v povezavi z predmenstrualnim sindromom. Učinkuje pomirjajoče in olajšuje prebavo.

Učinkovina partenolid je najpomembnejša sestavina belega vratiča in obstajajo klinične študije, ki dokazujejo, da ta učinkovina pomaga pri glavobolih, saj celo zmanjša pogostost migren in skrajša trajanje napadov ter ublaži simptome, kot so bruhanje in slabo počutje. Poleg migrene ima beli vratič zelo ugodne učinke tudi pri revmatičnih bolečinah, bolečinah v sklepih in artritisu. Deluje proti vnetjem in sprošča mišice. Beli vratič ni primeren za nosečnice, za doječe matere in tiste, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi. Prav tako ni primeren za otroke mlajše od dveh let. Belemu vratiču se morajo izogibati tudi tisti, ki so alergični na rman ali kamilico in druge rastline iz družine nebinovk, kot je npr. ameriški slamnik ali cikorija. O vsem tem se je dobro posvetovati z zdravnikom, farmacevtom oz. drugimi zdravstvenimi delavci, ki so kompetentni na tem področju.

Pri glavobolih ali napadih migrene je priporočljivo popiti tudi zadosti vode. Znano je, da določena živila, kot so rdeče vino, citrusi, ocvrte jedi, čokolada, sir, mandlji itd., tudi lahko sprožijo migreno.

Več o proizvodu CefaVin, ki je primeren za glavobole in migrene in vsebuje beli vratič, si lahko preberete spodaj.

 

Deli ta prispevek


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve