Zakaj so Fruktooligosaharidi (FOS) pomemben sestavni del probiotokov?

Zakaj so Fruktooligosaharidi (FOS) pomemben sestavni del probiotokov?

Fruktooligosaharidi (FOS) selektivno podpirajo rast koristnih bakterij in spadajo v skupino spojin, ki jih najdemo v različnih vrstah sadja in surovi zelenjavi kot so artičoke, regrat, cikorija.

Najbolj znan vir sadnih oligosaharidov je inulin, iz katerega se z encimsko hidrolizo pridobivajo drugi FOS. Inulin se pridobiva predvsem iz korenine cikorije, prisoten pa je tudi v čebuli, česnu, artičokah, bananah, poru, špargljih, rži in pšenici. Na industrijskem področju se FOS pridobivajo tudi z encimsko sintezo saharoze, s postopkom transfruktosilacije. S kemičnega vidika so sadni oligosaharidi sestavljeni iz 3-5 enot monosaharidov (D-glukoza in D-fruktoza). FOS so zelo pomembni na področju prehrane in zdravja, kjer se uporabljajo kot “umetna” sladila in predvsem kot prebiotiki. Zadnji izraz opredeljuje skupino neprebavljivih snovi za ljudi, ne pa tudi za bakterijsko floro, ki kolonizira človeško črevesje.

Številne biološke funkcije FOS, ki so bile obširno dokumentirane z eksperimentalnimi študijami in obsežnimi kliničnimi preskušanji, dokazujejo predvsem njihovo direktno delovanje na črevesni mikrobiot. Ko zaužijemo FOS, le-ti v skoraj nespremenjeni obliki dosežejo slepo in debelo črevo, kjer selektivno spodbujajo rast in presnovno aktivnost koristnih sevov, kot so Bifidobakterija infantis, adolescentis in longum. Te probiotične bakterije uporabljajo sladkorje fruktooligosaharidov za rast in razmnoževanje, pri čemer proizvajajo organske kisline s kratkimi verigami (ocetna, mlečna in mravljična), ki zavirajo rast patogenov.

Zgornje delovanje upravičuje funkcionalno in presnovno vlogo FOS.
Antiseptično delovanje FOS gre pripisati tako proizvodnji maščobnih kislin s kratkimi verigami, katerih nekatere imajo neposredno antibakterijsko delovanje, kot tudi sposobnosti povečanja vitalnosti Bifidobakterij in Lactobacilov. Ti mikroorganizmi lahko aktivno tekmujejo z različnimi patogeni, kot so klostridije, salmonela, kandida, stafilokok, shigela in drugi.

Značilnosti prebiotikov in FOS

  1. se ne absorbirajo ali hidrolizirajo v prvem delu prebavnega trakta;
  2. selektivno spodbujajo rast in/ali aktivnost omejenega števila bakterij v debelem črevesu;
  3. pozitivno spreminjajo razmerje med simbionti (prijazne bakterije) in patogeni;
  4. povzročajo pozitivne luminalne ali sistemske učinke za zdravje ljudi.

Študije, ki so jih leta 1998 izvedli na prašičih, so pokazale, da ko so elektrolitski raztopini za zdravljenje driske dodali FOS, so le-tej pospešili rast koristnih bakterij, hkrati pa upočasnili razmnoževanje patogenih oblik. V študiji so poročali tudi o dodatnih učinkih FOS na črevesno funkcionalnost in na normalizacijo pomikanja in konsistence blata. Mehanizem, s katerim oligosaharidi kot so FOS spodbujajo črevesno zdravje je dobro znanstveno razložen. Številne študije, ki so jih izvajali na prostovoljcih na Japonskem, v Evropi in Ameriki so pokazale, da se FOS v zgornjem delu gastrointestinalnega trakta (želodec in tanko črevo) prebavijo le v zelo majhnem obsegu in preidejo skoraj neprebavljeni v debelo črevo, kjer se s fermentacijo uporabijo kot hrana za probiotične bakterije. FOS lahko povečajo rast bifidnih in laktobacilnih bakterij tudi do desetkrat.

Nedavne raziskave kažejo, da FOS povečujejo raven maslene kisline v debelem črevesu in znano je, da ta snov deluje zaščitno proti vnetnim in neoplastičnim obolenjem debelega črevesa.

Fruktooligosaharide (FOS) vsebujejo Erbenobili probiotiki FORTIF 1,2,3,4, ki jih najdete tukaj.

 

Deli ta prispevek


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve