Kaj je inozitol?

Kaj je inozitol?

Inozitol je primarna komponenta celičnih membran, kjer se nahaja v obliki inozitol fosfatidov. V naravi je prisoten v živalskih in rastlinskih tkivih: v soji, polnozrnatih žitaricah, agrumih, pivskem kvasu, surovi nerafinirani melasi, jetrih, itd.

Raziskave so bile usmerjene na vpliv delovanja inozitola pri presnovi energije, glukoze (krvnega sladkorja), lipidov (hepatolipidoza) in bioregulatorjiev (vitamini in hormoni). Tekom let so odkrili pomembna delovanja inozitola pri raznih heterotoksikozah in avtotoksikozah, poleg tega se je pokazalo njegovo regulacijsko delovanje pri srčni funkciji, v tonusu ožilja, pri dihanju, itd. Še ena pomembna in zanimiva možnost uporabe inozitola v medicini je pri nekaterih boleznih reproduktivnega sistema – tako pri moških, kot pri ženskah – zlasti pri sindromu policističnih jajčnikov in neplodnosti. Poleg težav z ovulacijo in posledičnih reproduktivnih težav, povzroča sindrom policističnih jajčnikov pogosto tudi zmanjšanje tolerance za glukozo, ki jo spremlja inzulinska rezistenca. Študija bolnišnice San Raffaele v Milanu je poudarila ekstremno pozitiven učinek, ki ga je imelo jemanje inozitola na ovulacijo in reprodukcijo testiranih oseb (88% pacientk je ponovno dobilo vsaj en menstrualni cikel, medtem ko jih je skoraj polovica uspela zanositi). Poleg splošnega pozitivnega učinka na reprodukcijo, so nadaljnje študije pojasnile tudi učinkovitost inozitola pri inzulinski rezistenci in zmanjšani toleranci za glukozo.

Je zelo preprosta molekula s šestimi atomi ogljika, ki ima enako grobo formulo kot glukoza (C6-H12-O6); prvič so ga odkrili leta 1850, ko ga je znanstvenik Joseph Scherer izoliral iz živalske mišice (grško: inos = mišica). Molekula inozitola, ki je bila nedavno opredeljena kot probiotična molekula (nastala pred pojavom življenja na zemlji), več kot 160 let spodbuja veliko zanimanja na različnih področjih medicine.

Inozitol, ki se ga zmotno uvršča med sladkorje, je v resnici karbociklični poliol (polioli so kemične spojine, ki vsebujejo več skupin OH in imajo najpomembnejšo vlogo v prehranskih znanostih).

Viri inozitola

Količina inozitola, ki ga sintetizira telo, je dosti večja od količine inozitola, ki ga zaužijemo s hrano. Najpomembnejši organi, ki so povezni z njegovo sintezi so ledvice in jetra, več študij pa kaže tudi na zunaj ledvično in zunaj jetrno sintezo molekule. Glavna tkiva, ki so vključena v biosintezo tega cikličnega polialkohola so: semenske vrečke, testisi, obmodek in nekateri deli možganov.

Otrobi, polnozrnate žitarice, pivski kvas, pšenični kalčki, orehi, meso in sadje, kot so pomaranče in melone ter sok grenivke, so glavni prehranski viri inozitola. V vsakem primeru je vnos inozitola s hrano dokaj nizek – “The American Journal of Clinical Nutrition” navaja, da bi morali zaužiti celo melono, če bi želeli pridobili 1 g inozitola, medtem ko izgleda, da lahko obe človeški ledvici sintetizirata približno 4 g inozitola na dan.

Inozitol in diabetes

Inozitol je pomemben prenašalec tipa 2 za inzulin, kar pomeni, da je inozitol znotraj ciljnih celic sposoben prenašati in širiti fiziološko sporočilo inzulina s širjenjem njegovega signala. Iz tega razloga je pomanjkanje inozitola povezano z inzulinsko rezistenco (zmanjšanje učinkov inzulina) in z diabetesom mellitusom (sladkorna bolezen tipa 2).

Inozitol in plodnost

Poznana je kombinacija inozitola in sindroma policističnih jajčnikov: številne znanstvene študije kažejo, da inozitol pozitivno vpliva na delovanje jajčnikov z zmanjšanjem vrednosti plazemskih androgenov, trigliceridov, krvnega tlaka in ravni inzulina ter ponovno vzpostavi reden cikel jajčnikov z izboljšanim zorenjem oocitov.

Inozitol ima tudi ključno vlogo pri povišanju spermatogeneze: številne študije dokazujejo, da nizke stopnje inozitola preprečujejo dozorevanje semenčic, s posledičnim zmanjšanjem njihovega števila. Pomanjkanje te molekule ovira prehod semenčic iz testisa v obmodek, poleg tega pa inozitol s stabilizacijo citoskeletnih proteinov (citoskelet = mreža filamentov in tubulov povezanih med seboj, ki daje obliko celice), uravnava mobilnost sperme. Na tem področju je inozitol zelo obetaven, saj lahko optimizira število, obliko in gibljivost moških spolnih celic.

Inozitol in holesterol

Še ena pomembna vloga inozitola je zaščita ravni plazemskega holesterola, saj lahko prost inozitol v telesu spodbudi proizvodnjo lecitina, s posledičnim zmanjšanjem ravni holesterola v krvi. Nekatere študije kažejo, da pomanjkanje inozitola v prehrani povzroči povečanje holesterolemije in jetrne steatoze (zamaščenosti jeter).

Dobri obeti se kažejo tudi za sladkorne bolnike, saj izgleda, da vnos prehranskih dopolnil z inozitolom poveča prevodnost živcev pri bolnikih s sladkorno boleznijo, ki pogosto trpijo zaradi zmanjšane hitrosti perifernega, senzoričnega in motornega živčnega prenosa, ki ni vedno posledica prisotnosti nevropatije.

Inozitol proti tesnobi (anksioznosti)

Študija, ki je bila objavljena leta 2001 na straneh revije “Journal of Clinical Psychopharmacology”, dokazuje veljavo inozitola kot naravnega sredstva proti tesnobi: zdi se, da je zelo učinkovit pri paničnih napadih, depresiji, obsesivno-kompulzivnih motnjah in agorafobiji. Po mnenju avtorjev bi pravilen vnos inozitola lahko privedel do izrazitega izboljšanja simptomov z zmanjšanjem pogostosti in obsega maničnih epizod.

Tudi izsledki dela, ki ga je izvedla ekipa izraelskih raziskovalcev in so bili objavljeni v “The International Journal of Eating Disorders”, so zelo obetavni: zdi se, da ima inozitol ključno vlogo pri zmanjševanju vseh simptomov bulimije do te mere, da mu pripisujejo terapevtsko vrednost.

Ščitnica

Ugotovljena je bila tudi pomembna vloga, ki naj jo imel inozitol za ščitnico, saj pomaga normalizirati ravni hormona TSH (tirotropin ali ščitnico spodbujajoči hormon) in s tem uravnava nastajanje ščitničnih hormonov T3 in T4.

Inulin vsebuje izdelek DMG-Gold, vsebujejo ga pa tudi probiotiki FORTIF 1,2,3,4, ki jih najdete tukaj

Deli ta prispevek


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve