Kaj je inulin?

Kaj je inulin?

Inulin je naravno prisoten v nekaterih rastlinah in je zaradi njegove kemične strukture odporen na človeške encime, tako da se skoraj nespremenjen izloča z urinom. Presnavlja ga lahko samo črevesna mikroflora, zato velja za prebiotik.

V zadnjem času je bilo obširno dokazano, da je inulin edino prehransko vlakno, ki lahko obnovi normalno črevesno bakterijsko floro, ki so jo poškodovali antibiotiki, zdravila, cepiva, stres, poškodbe, sladkor, industrijska hrana, napačne kombinacije živil, okužbe, kemoterapija itd.

Moč v inulina je v tem, da:

 • čisti črevesje in odstranjuje odpadke in obloge;
 • pomirja črevesna vnetja, ki so posledica napačnih živil, napačnih kombinacij hrane in čustvenega stresa.
 • Po vnosu inulina se v prebavnem traktu močno poveča število Bifidobakterij in Laktobacilov, ki so v človeškem telesu bistvenega pomena. Če sta ta dva seva bakterij nižja od škodljivih bakterij, lahko pride do številnih težav: v tem primeru imunski sistem oslabi, prebava opeša, pojavi se napihnjenost, zaprtje, nespečnost in predvsem velika možnost za obolenja. Poleg tega, Bifidobakterije povečujejo biološko razpoložljivost in s tem absorpcijo mineralov, kot sta kalcij in magnezij. Magnezij je bistven pri 300 telesnih funkcijah in ocenjuje se, da ga primanjkuje približno 80% populacije. Iz tega razloga je inulin koristen tudi pri preprečevanju vseh težav, ki nastanejo zaradi pomanjkanja magnezija.
 • Opazno je splošno izboljšanje zdravja gastrointestinalnega trakta in s tem okrepitev obrambe telesa. Ugotovljeno je bilo tudi povečanje ravni maslene kisline v debelem črevesu, ta snov pa deluje zaščitno proti vnetnim in neoplastičnim obolenjem debelega črevesa. Dokazano je bilo tudi, da inulin povečuje absorpcijo kalcija in magnezija, vpliva na nivo glukoze v krvi in zmanjša koncentracijo holesterola in lipidov v serumu. Ima hipoglikemični ali inzulin-stimulativni učinek.

Če povzamemo lastnosti inulina na osnovi treh znanstvenih študij, ki so bile objavljene v: Annuals of Nutrition and Metabolism, Nutrition Resarch in The Journal of Nutrition Biochemistry, lahko rečemo, da inulin:

 1. spodbuja prebavo,
 2. zmanjša količino črevesnih plinov,
 3. izboljša kakovost mikrobiota (črevesnih bakterij) s povečanjem odstotka dobrih bakterij (eubiotiki) in z zmanjšanjem populacije škodljivih bakterij, ki povzročajo vnetje, intolerance, okužbe itd.,
 4. povečuje fekalno maso in pogostost izločanja,
 5. povečuje absorpcijo kalcija, železa in magnezija,
 6. dobro ga prenašajo diabetiki,
 7. zmanjša vrednosti holesterola in trigliceridov,
 8. nadzira občutek lakote,
 9. se ne prebavi, zato ne more biti vir energije,
 10. zmanjša prekomerno težo z moduliranjem glukagonu podobnega peptida (GLP).

Inulin vsebujejo Erbenobili probiotiki FORTIF 1,2,3,4, ki jih najdete tukaj

 

Deli ta prispevek


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve