Laboratorij in nadzor kakovosti
Področje pakiranja trdih snovi (tablet in granul):
Proizvodnja granul:
- mešanje praškov
- sušenje granul
Proizvodnja tablet:
- sejanje
- stiskanje
Proizvodni laboratorij za matične tinkture in gemoterapijo. Tinktura iz rastlinskih popkov: V tem laboratoriju izvajamo različne faze pridobivanja izdelkov iz skupine matičnih tinktur (FitoMater) in tinktur iz rastlinskih popkov (Fitoblasto):
- mešanje svežih rastlin ali sušenje s spagirično raztopino
- stiskanje ostankov rastlin
- sežiganje ostankov rastlin v žarilni peči
- filtriranje spagiričnih pripravkov
Nadzor Kakovosti
Kvalitativne analize
Kvalitativne analize se izvajajo v našem laboratoriju za nadzor kakovosti s certificirano opremo CE. Izvaja jih skupina strokovnjakov pod vodstvom dr. Cannilla za posamezno fazo proizvodnega procesa, od sprejema surovin do pakiranja končnih izdelkov, vse v skladu z direktivami Evropske skupnosti in našim načrtom samonadzora po HACCP.
Direktiva Evropske skupnosti 43\93\EGS o higieni živil, spremenjena z uveljavitvijo uredb št. 852/2004/ES Evropskega parlamenta in Sveta o higieni živil (ki je razveljavila Direktivo 93/43/ES) in št. 853/2004/ES Evropskega parlamenta in Sveta o higieni živil živalskega izvora, nam omogoča, da razvijamo in izvajamo dejavnost samonadzora vseh proizvodnih faz podjetja na podlagi metod in načel HACCP, z namenom ugotavljanja morebitnih nevarnosti za zdravje potrošnikov, njihove resnosti in pogostosti.
Namen priročnika za samonadzor je opisati in opredeliti cilje kakovosti in higiene podjetja Erbenobili, opisati higienske standarde, navesti in dokumentirati merila, odgovornosti in operativne postopke zagotovitev nadzora nad sanitarnimi pogoji prostorov, delovnega procesa, osebja, materialov in izdelkov, da se prepreči sleherno tveganje za zdravje potrošnikov ter zagotovi skladnost proizvoda z njegovo deklaracijo.
Prostori in zrak v prostoru
Tla v prostorih in laboratorijih, kjer se izvajajo različni proizvodni koraki, so premazana s posebnimi industrijskimi pralnimi premazi, prostori pa so od drugih ločeni z ustreznimi prehodi.
Zrak v prostoru je klimatiziran, prečiščen in steriliziran z napravami za kroženje zraka in filtri za preprečevanje salmonele, ki omogočajo neposreden sanitarni nadzor ter nadzor temperature in vlažnosti, ki se ohranja vedno na enaki ravni. Podatki o temperaturi in vlažnosti se beležijo dnevno in tedensko, ob upoštevanju dejstva, da so nastavljeni parametri 21 °C, vlažnost 30-40 % in nihanje v višini 30 %. Naši izdelki ne zahtevajo nobenih posebnih pogojev glede temperature in vlažnosti.
V smislu zagotavljanja higiene lahko postopke, ki se izvajajo v podjetju Erbenobili, razvrstimo v tri različne linije, ki so z vidika tveganj, nadzora in težav pri upravljanju precej homogene.
Linije so opredeljene sledeče:
1. linija – Tekoča prehranska dopolnila
2. linija – Prehranska dopolnila iz granul
3. linija – Prehranska dopolnila v obliki tablet
4. linija – Prehranska dopolnila v kapsulah
Za vsako proizvodno fazo omenjenih linij – od sprejema surovin do skladiščenja končnih izdelkov v skladišču – so opredeljena tveganja za zdravje potrošnikov in s tem povezanimi ukrepi za zagotovitev absolutne in stalne kakovosti izdelka.
Nadzor kakovosti
Kvantitativne analize
Za zagotovitev verodostojnosti podatkov in v izogib njihovemu potvarjanju kvantitativne analize naših izdelkov izvajajo zunanji laboratoriji. Tovrstne analize so bistvenega pomena za zdravje potrošnikov in zagotavljajo, da je izdelek skladen z navedenimi standardi učinkovitosti in varnosti.
Analize izdelkov Erbenobili se izvajajo na podlagi letnega načrta analiz, ki ga je pripravil dr. Cannillo. Z njimi določamo parametre, kot so:
– prisotnost bakterij
– plesni
– kvasovke
– koncentracije različnih aktivnih sestavin.
Vse analize se seveda izvajajo skladno z metodami in postopki ISO 4833\91 za določitev skupne prisotnosti bakterij, ISO 7954\88 za identifikacijo morebitnih koncentracij plesni in ISO 7954\88 za identifikacijo morebitnih koncentracij kvasovk ter kromatografskimi metodami za določitev koncentracije učinkovin.
Analize se izvajajo v času 0 s konstantno temperaturo in vlažnostjo ter v času 1 s temperaturo in vlažnostjo kritičnih vrednosti.