Sladki koren ali likviricija za alergije in vnetja

Sladki koren ali likviricija za alergije in vnetja

Sladki koren zelo dobro uspeva v globokih dolinah, kot tudi na poplavnih območjih in travnikih, ki so obsijane s soncem. Na jugu Italije je priljubljen kot sveža rastlina, kjer ga pogosto pripravijo kot izvleček. Sladki koren je rastlina trajnica, ki spada v družino stročnic in zraste približno do dva metra visoko in prodre tudi do osem metrov v globino. Uporabljali so ga že stari Grki kot je npr. Hipokrat, že stoletja pa je tudi v Indiji znan kot zdravilna rastlina.

Sladki koren je rastlina, ki se uporablja v hrani, kot tudi v zdravilne namene že vrsto let, saj ima številne zdravilne lastnosti in jo uporabljajo tako v prehrani, kot tudi v medicini in kozmetiki. Znan je predvsem po protivnetnem in antibakterijskem delovanju in se uporablja v različnih infekcijskih boleznih gornjega respiratornega sistema, zelo dobro se izkaže pri alergijah ter kožnih boleznih kot sta alergijski dermatitis in ekcem. Uporablja se pa tudi pri raznih vnetnih procesih, kot je npr. vnetje pljuč, ledvic, mehurja, želodca, jeter ipd. Z drugim imenom rečemo sladkemu korenu tudi Licorice in poskrbi za odpornost imunskega sistema in povečuje odpornost za napad z virusi in bakterijami. Uporablja se tudi pri pikih strupenih živali in insektov. Po latinsko sliši na ime Glycyrrhiza glabra. Prav tako je bil zelo cenjen v arabskem svetu in so ga uporabljali pri vnetju želodčne sluznice ter ledvic in mehurja. Odlično se izkaže pri respiratornih boleznih, astmi, bronhitisu.

Še poseben pomen ima vsebnost glicirizin, ki je približno 150-krat slajši od navadnega sladkorja, 30-50 slajši kot saharoza. V našem telesu sladki koren normalizira kislinsko bazično ravnovesje. Ker spodbuja izločanje želodčnega soka ima zelo blagodejen učinek na želodec, prav tako pa tudi na jetra. Zaradi močnega protivirusnega učinka, naj bi glicirizinska kislina imela zelo dobre učinke pri infekcijah s herpesvirusom v aktivni fazi. Glicirizin lajša kašelj in poskrbi za povečanje sluzi, ki pomaga pri izkašljevanju, spodbuja utekočinjanje in s tem odstranitev sluzi.

Zanimiva je tudi uporaba sladkega korena pri proizvodnji hrane, predvsem pri proizvodnji čokolade kot nadomestek za sladkor, kot nadomestek za čaj, ali pa pri pripravi kakava ali kave.

Zdravniki so mnenja, da s pomočjo sladkega korena lahko zdravimo praktično celotno telo, poleg imunskega sistema je koristen tudi za okužbe, bolezni pljuč in prebavil. Ali kot pomirjevalo, anestetik, astmo, kašelj, bronhitis. Da ima sladki koren tako zdravilne lastnosti lahko razberemo iz njegove sestave. Vsebuje fruktozo, tanine, flavonoide, alkaloide, različna eterična olja, celulozo, škrob, kot tudi organske kisline, kot so npr. jabolčna, vinska, citronska.

Kljub temu, da je sladki koren zelo koristen za naše zdravje, pa ima ob pretiranem zaužitju lahko tudi stranske učinke v obliki povišanega krvnega tlaka ali edema, saj je prekomerno uživanje lahko toksično za jetra in kardiovaskularni sistem. Naj ga nebi uživale nosečnice in ženske v času dojenja, bolniki z boleznimi jeter kot je npr. ciroza ali pri odpovedi ledvic.

V kolikor vas zanima več o izdelku AllergVin, ki se odlično izkaže pri različnih alergijah in vsebuje sladki koren, si več preberite spodaj.

 

Deli ta prispevek


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve