Alergije

Alergije


Pri alergijskih reakcijah naše telo pretirano reagira ob stiku z sicer nenevarno snovjo. Najbolj pogosti alergeni so nekatere vrste hrane, kot so hrana živalskega izvora, npr. školjke, pa tudi mleko zaradi pomanjkanja encima laktaze ali preobčutljivosti na goveje beljakovine v mleku. Med alergeni so lahko tudi jajca, tako beljak kot rumenjak, in različni oreščki, med katerimi velja še posebej omeniti arašide in lešnike. Zelo alergene znajo biti tudi stročnice in semena, alergije na gluten pa so danes že splošno znane. Problematični znata biti zlasti pšenica in rž. Ne smemo pa pozabiti niti na dlake živali, odmrle kožne luske ter plesni, kot tudi ne na cvetni prah različnih rastlin, ki povzroča najpogostejšo alergijsko bolezen sodobnega sveta –seneni nahod oz. alergijo na cvetni prah. Prav tako znajo biti vir alergij tudi razna drevesa, kot so npr. gaber, breza, javor, cipresa, jelša, topol, oreh, vrba, hrast ipd. Alergije lahko sprožijo tudi pršice, zdravila in celo lateks. Lahko imamo tudi alergije na prah.

Simptomi in reakcije

Alergija se lahko kaže v obliki kožnega izpuščaja, zraven so možne tudi prebavne težave (slabost, bruhanje, diareja). Lahko se pojavi srbečica, rdečica, tudi koprivnica. Možne so tudi zelo močne alergijske reakcije zaradi alergije na določeno vrsto hrane v obliki izpuščajev, oteženega dihanja, otečenega grla. Manjši del ljudi ima nevarno alergijsko reakcijo, ki jo imenujemo anafilaksija. V primeru pomanjkanja energije in utrujenosti, napihnjenosti in bolečin v trebuhu ter reakcijah, kot je diareja, bi bilo dobro izključiti alergijo na gluten, ki jo v najhujši obliki imenujemo tudi celiakija. Pri ljudeh, ki so alergični na jajca, se alergija kaže v obliki diareje ali zaprtja, lahko tudi v obliki kožnih izpuščajev ali trebušnih krčev. Zelo močne alergije lahko nastanejo zaradi sezonskega alergijskega nahoda, ki ga povzroči cvetno obdobje številnih rastlin, kar je še posebej značilno za pomlad in poletje, ko smo veliko zunaj. Ko vdihnemo cvetni prah, se na vlažni sluznici nosu sprostijo alergeni, ki sprožijo alergijo, ki se kaže v obliki srbenja in draženja v nosni sluznici, lahko pa dobimo tudi pordele, boleče in solzne oči, ki lahko tudi srbijo. Lahko imamo tudi močan izcedek iz nosu ali kihamo.

Splošni ukrepi

Pri alergijah na hrano se moramo izogibati sestavinam, ki povzročajo alergije. Npr. pri celiakiji moramo izločiti vso hrano, ki vsebuje gluten, pri alergijah na jajca se moramo izogibati hrane, ki vsebuje jajčne sestavine, tudi tiste v prahu. Za uravnoteženje črevesne flore lahko uporabimo probiotike. Zelo pomembno je razviti dober imunski sistem, kar še posebej velja za otroke, da se bodo v prihodnje izognili alergijam. Najenostavnejši, lahko rečemo tudi najučinkovitejši način preprečevanja katere koli alergije je izogibanje alergenu. To lažje izvajamo pri hrani kot pa pri alergiji na cvetni prah, ki se prenaša po zraku, vetrovno in sončno vreme pa tovrstne alergije samo še okrepi (lahko si pomagamo s sončnimi očali ali s spiranjem oči s primernimi kapljicami, izogibamo se ležanju na travi, imamo zaprta okna med vožnjo z avtomobilom, pa tudi doma ponoči ipd.). Pri alergijah na prah v domovih ne uporabljajte preprog, poskrbite za redno čiščenje in prezračevanje, ležišča in vzglavniki pa naj bodo iz nealergenih materialov. Treba se je veliko gibati, saj s tem pripomoremo k globokemu dihanju in večjemu razpiranju pljuč, kar na zdravje deluje pozitivno.

Priporočamo


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve