Anksioznost

Anksioznost


Anksioznost lahko z drugimi besedami imenujemo tudi strah, tesnoba, panika ali živčnost (latinska beseda angere pomeni daviti se ali dušiti se). Po nekaterih podatkih vsak četri človek trpi za posledicami anksioznosti, ki je med znanimi osebnostmi doletela tudi npr. Nikolo Teslo ali Oprah Winfrey. Če se ozrete okoli sebe, boste zagotovo videli koga s to motnjo na avtobusu, pri zdravniku ali v službi. Zavedajte se, da niste sami.

Seveda poznamo različne oblike anksioznosti, ki se kažejo preko treme, pa tudi v obliki povsem paničnih reakcij. Od nas samih je odvisno, kako se odzovemo na preteče nevarnosti in na kakšen način se soočimo z njimi. O anksioznosti govorimo takrat, ko pretiravamo v reakcijah pri nenevarnih situacijah in ko nam takšen strah po nepotrebnem ovira vsakodnevno življenje, saj se telo odziva na namišljene nevarnosti povsem enako kot na prave. Znano je, da je anksioznost pogostejša pri ženskem spolu, sicer pa lahko prizadene vse starostne skupine. Pogosto je povezana tudi z depresijo.

Simptomi in reakcije

Simptomi za anksioznost so lahko potenje, povečan srčni utrip, glavobol, utrujenost, omotica, tresavica, vrtoglavice, bolečine v trebuhu in slabost ipd. Zaradi neravnovesja hormonov v možganih, lahko zaradi neuspeha ali pa travme, ki jo doživimo zaradi izgube ljubljene osebe, mogoče izgube službe, zaradi stresa ali najrazličnejših neprijetnih dogodkov, se lahko počutimo utesnjene in nam reševanje dnevnih tekočih problemov postane breme. Posledično zaradi tega lahko doživimo panični napad. Zanimivo je, da so simptomi paničnega napada podobni srčnemu, saj bolečina v prsih pogosto spominja na bolezen srca. Sicer pa so najpogostejši psihični znaki anksioznosti razdražljivost ali psihična napetost ter motnja koncentracije.

Splošni ukrepi

Dobro se je ukvarjati s športom, se soočiti s težavami in preprosto oditi tja, kjer doživljamo določen strah, da ga premagamo. Z anksioznostjo se lahko soočite tudi tako, da se odpravite po nasvet k psihiatru ali pa obiščete terapevta. Anksioznost ni posledica šibkosti, žal pa se prizadete osebe strahov ne morejo znebiti zlahka. Nekateri si pomagajo s sproščanjem z jogo, dihalnimi vajami ali pa s preprostim sprehodom v naravi.

Priporočamo


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve