Apatija

Apatija


Izraz apatija ima grški izvor, izhaja iz “a-pathos” in kaže na odsotnost čustev. Z drugimi besedami brezvoljnost. To ni bolezen, ampak stanje, način bivanja, ki prizadene veliko ljudi, zlasti v hladnejših letnih časih. Apatije same po sebi ne bi smeli razumeti kot posebno resno, vendar je lahko posledica pomanjkanja osebne motivacije izhodišče in nam pomaga razkriti obstoj skritih težav in jih sčasoma rešiti. Vsi tisti, ki trpijo za apatijo, so izgubili temeljno upanje za osebno srečo, prenehali so verjeti v vrednost ciljev, ki so si jih predhodno zastavili in so izgubili vero v lastne sposobnosti za dosego teh ciljev.

Simptomi in reakcije

Vsak od nas se je vsaj enkrat v življenju srečal s takšnim občutkom in ponavadi se pojavi, ko čutite, da vam v življenju manjka »življenja«. Z drugimi besedami, primanjkuje vam osebnih ciljev in motivacije za njihovo doseganje, hkrati pa ste tako brezvoljni in demotivirani, da si jih niti ne morete izmisliti.

Ljudje, ki trpijo zaradi apatije imajo pogosto naslednje simptome: občutek izgubljenosti in odtujenosti, pomanjkanje zanimanja za dejavnosti, ki so jih doslej navduševale, pomanjkanje motivacije za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, občutek brezbrižnosti in apatije, izgubljanje časa ob gledanju televizije, igranju video iger ali nesmiselnem brskanju po internetu, pomanjkanje fizične aktivnosti, nezmožnost postavljanja ciljev in ohranjanja koncentracije, občutek nesmiselnosti, nemoči in ničvrednosti, izogibanje družabnim stikom.

Včasih je glavni razlog za apatijo pesimizem, ki ga človek čuti do lastne prihodnosti in takšen odnos do samega sebe se pogosto začne že v zgodnjem otroštvu, zaradi česar ljudje nikoli ne morejo uspeti, ne glede na to, kako močno se trudijo spremeniti.

Splošni ukrepi

Ste že slišali za rek:«Banane proti utrujenosti«. Tisti, ki so še posebej utrujeni, bi morali povečati vnos magnezija: čokolada in banane (ne po količini), polnovredne žitarice, stročnice so bogate z njim. Morski sadeži proti apatiji. Poskusite z živili, ki vsebujejo tirozin, aminokislino, ki pomaga izboljšati odpornost na stres. Morski sadeži, jajca in siri so bogati z njim. Če imate prevladujoč občutek tesnobe, se zanesite na mleko in jogurt, bogat s triptofanom. Ta aminokislina oskrbuje telo s snovmi, ki mu omogočajo proizvodnjo serotonina, nevrotransmiterja, ki spodbuja vedrino in dobro počutje. Med je tudi odličen, saj vsebuje vitamin B12, ki deluje proti nespečnosti. Precej pogosta izkušnja je hrepenenje po sladkem, ko se počutite »sesuti« ali potrebujete tolažbo. Toda zakaj se to zgodi? Raziskave s katerimi so analizirali to vedenje so potrdile da obrok obogaten s sladkorjem zviša raven serotonina, nevromediatorja, ki spodbuja občutek dobrega počutja.

Kateri spagirični pripravki od Erbenobili bi bili primerni za lajšanje in zakaj?

Multimagnesio, saj je pomanjkanje magnezija povezano z ADHD. Študije kažejo, da lahko dodatek magnezija zmanjša hiperaktivnost. Magnezij je tudi pomemben kofaktor za aktivnost destaturaze delta-6. Simptomi pomanjkanja magnezija vključujejo astmo, migrene, očesne tike, tesnobo, zmedenost, mišične krče, razdražljivost, depresijo, živčnost, utrujenost, nihanje razpoloženja, PMS, hipertenzijo in nespečnost.

DMG-Gold saj vsebuje N-dimetilglicin HCL (DMG), ki deluje kot adaptogen in telesu pomaga pri obvladovanju fizičnega, čustvenega in presnovnega stresa; deluje tudi kot antioksidant; poveča porabo kisika, zmanjšuje mlečno kislino in pomaga pri uravnavanju imunskega sistema.

Oligoelement Zn, saj gre za mineral, ki sodeluje pri številnih funkcijah telesa, vključno z nevrološkimi in duševnimi stanji. Pomanjkanje cinka lahko vodi v duševno apatijo.

Oligoelement Mn, katerega pomanjkanje je povezano z duševnimi in čustvenimi motnjami ter splošnim občutkom apatije.

Argenvin (5 kapljic na jezik 3 -krat na dan pred obroki) z zaviralnim učinkom na proizvodnjo ekscitatornih nevrotransmiterjev sproži stanje sproščenosti, povezano s stanjem lucidnosti.

Priporočamo

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve