Artritis

Artritis


Artritis imenujemo tudi sklepno vnetje. Poznamo osteoartritis, ki prizadene predvsem starejšo populacijo. Gre za obrabo hrustanca in kadar se kosti drgnejo med seboj, lahko pride do bolečin. Poznamo tudi revmatoidni artritis in putiko. Medtem ko je revmatoidni artritis avtoimuna bolezen, kjer telo samo napada obloge sklepov, pri putiki govorimo o dedni metabolni motnji, ki se kaže kot odlaganje kristalov mononatrijevega urata v vezivu in sklepnem hrustancu. Stereotip, da je to predvsem bolezen starejših, ne zdrži več, saj je vedno več obolelih tudi otrok. Res pa je, da artritis največkrat prizadene starostno skupino med 30. in 50. letom starosti.

Simptomi in reakcije

Simptomi sklepnega vnetja ali artritisa so sklepna bolečina, oteklina z nastankom zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine sklepne tekočine. Lahko se pojavi tudi slabša gibljivost sklepa ali okorelost ter deformacija posameznih sklepov, običajno po daljšem trajanju revmatične bolezni. Pri osteoartritisu se zaradi obrabljanja hrustanca med kostmi v sklepu (kolena, spodnji del hrbta, roke, vrat, boki in ostali obremenjeni sklepi) pojavijo togost in manjše bolečine. Največkrat se pojavi predvsem zato, ker so sklepi, ki nosijo težo telesa, preobremenjeni, predvsem kolenski in kolčni. Simptomi so poleg bolečin tudi otekline, omejena gibljivost in škrtanje v prizadetih sklepih. Pri revmatoidnem artritisu se simptomi kažejo v obliki bolečega vnetja sklepov, zatekanja in okorelosti, lahko tudi kot slabo počutje in utrujenost, kar se še pogosteje zgodi pri ženskah. Pri revmatoidnem artritisu se vname notranji del sklepne ovojnice, vnetje pa povzroči okvaro hrustanca. Posledično pride do okvare spodnje ležeče kosti, lahko tudi do okvare kit in vezi. Znano je tudi, da revmatoidni artritis ne napada le sklepov, pač pa tudi druge organe, kot so srce, mišice, oči, živčni sistem ipd. Povzročitelj putike je sečna kislina in bolezen je predvsem značilna za moške, ki redno uživajo alkoholne pijače in določeno vrsto hrane, ki povzroči in pospeši pojav putike. Obloge kristalov povzročijo bolečino, togost sklepov in otekanje.

Splošni ukrepi

Ko se pojavi otekanje sklepov, je treba čimprej ugotoviti vzrok, vendar je na začetku bolezni skoraj nemogoče ugotoviti, za katero revmatično bolezen gre. Priporočen je obisk revmatologa, da se začne sklepno vnetje čimprej zdraviti. Pri putiki je znano, da se je dobro izogibati rednemu uživanju alkoholnih pijač ali hrane, ki jo povzroča (npr. mesne omake). Znano je, da je tudi pri sklepnem vnetju potrebno gibanje, saj je na ta način sklep bolj prehranjen in verjetno manj občutljiv na škodljive vplive vnetja. Če se ne gibamo, mirovanje lahko povzroči še večjo okorelost in bolečine, sklepi ostanejo slabše gibljivi, skrčijo se tudi mišice. Pri osteoartritisu si lahko pomagamo tudi z fizioterapijo, toplimi obkladki in posebnimi vajami za lajšanje bolečine, s katerimi skušamo ohraniti gibljivost sklepov.

You've just added this product to the cart:

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve