Depresija

Depresija


Depresija je patologija razpoloženja: tehnično gre za motnjo razpoloženja, za katero je značilen niz kognitivnih, vedenjskih, somatskih in afektivnih simptomov, ki skupaj zmanjšajo ton razpoloženja in ogrozijo “delovanje” osebe, pa tudi sposobnost prilagajanja družabnemu življenju.

Depresija torej ni, kot se pogosto verjame, preprosto znižanje razpoloženja, ampak niz bolj ali manj zapletenih simptomov, ki bistveno spremenijo tudi način razmišljanja in upodabljanja sebe, drugih in zunanjega sveta.

Kaj povzroči depresijo?

Gledano biokemično jo lahko povzročijo spremembe biokemičnih snovi v možganih (nizke ravni dopamina, serotonina in noradrenalina), kar povzroči kemično neravnovesje v možganih in zaradi tega oseba ne sprejema in ne more nadzorovati svojih čustev, kot bi bilo sicer normalno. Iz genetskega vidika je večje tveganje za osebe, ki imajo ta pojav v družini, vendar se lahko pojavi tudi pri ostalih. Osebnostno so to pesimistični ljudje s slabo samopodobo, podvrženi stresu. Depresija lahko doleti nekoga, ki je dal skozi težke življenjske situacije (npr. zloraba ali kakšni drugi travmatični dogodki iz otroštva, revščina in finančne težave, nasilje, ločitev, smrt bližnjega ipd.). Lahko pa je tudi vzrok drugje, npr. pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin, osamljenost, kronični stres, težave s spanjem ipd.

Simptomi in reakcije

Pri vsakem posamezniku se depresija lahko pojavi v nekoliko drugačni obliki, zato je v začetnih fazah velikokrat niti ne opazimo, pa še duševno zdravje velja za tabu temo. Splošni znaki začetka depresije so lahko ko je nekdo zadržan ali redkobeseden in se izogiba tekočim aktivnostim, pojavljanjem v javnosti. Ko nekomu zmanjka tista iskrica v očeh in je brez nasmeha, s počasnimi in umirjenimi gibi brezvoljno zre v svet. Brez ciljev in zanimanja, povsem brez volje. Pojavijo se lahko celo strahovi brez realne osnove, zaradi katerih postane tesnoben in težko ponoči spi. Vse ga obremenjuje, celo enostavna dnevna opravila.

Tipični simptomi depresije so občutek nemoči in brezupa, temačen pogled na prihodnost in občutek, da ni izhoda ter da se situacija nikoli ne bo izboljšala. Nezanimanje za vsakodnevne aktivnosti in hobije, kot tudi za družbene dogodke in druženje s prijatelji, celo lahko upade zanimanje za spolno aktivnost. Lahko pride do težav s koncentracijo in spominom ali celo do nepojasnjenih glavobolov ter drugih nepojasnjenih bolečin v sklepih in mišicah, v trebuhu ipd. Zaradi težav lahko pride do vidnega upada telesne teže ali pa se depresivna oseba močno zredi. Lahko pride do težav s spancem in do izgube fizične, duševne in čustvene energije. Takšna oseba je lahko zelo hitro prizadeta, razočarana, jezna ali celo nasilna. Seveda se lahko različni simptomi povezujejo, npr. nenaspanost vpliva na razdražljivost in posledično takšno osebno ne zanimajo več hobiji, saj je povsem brez energije.

Splošni ukrepi

Kakšno hrano bi bilo dobro uživati v primeru depresije?

 • Ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami: uživanje rib ali živil, bogatih z omega-3, pomaga izboljšati ravni EPA (omega-3 ikosapentaenojske maščobne kisline), katerega pomanjkanje velja za enega glavnih vzrokov za depresijo. Losos, inčuni, tuna in sardele so nekatere ribe, ki vsebujejo visoko vsebnost omega 3.
 • Živila, kot so orehi, bučna semena in lanena semena, ki so prav tako bogata z omega 3. Poleg tega omega 3 nimajo edine koristi pri premagovanju depresije, ampak tudi pri uravnavanju ravni holesterola in zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja.
 • Špinača in črni fižol: to sta odlični antidepresivni hrani, zlasti za tiste s pomanjkanjem vitamina B.
 • Ovsena kaša: živilo z nizkim glikemičnim indeksom, ki vsebuje visoke koncentracije vitamina B1 in B6, pantotenske kisline in folne kisline, ovsena kaša velja za osnovni element v boju proti depresiji, uživanje pa zmanjšuje tudi nihanja razpoloženja. Še bolje je, če jo uživamo v kombinaciji s sojinim mlekom.
 • Črni riž: tako kot ovsena kaša je tudi živilo z nizkim glikemičnim indeksom in vsebuje bistvena hranila. Uživanje črnega riža je odličen način za boj proti simptomom depresije.
 • Brokoli in cvetača: visoka koncentracija sladkorja v krvi je lahko dejavnik, ki spodbuja depresijo. Uživanje zelenjave, kot sta brokoli in cvetača, pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi.
 • Zelje: je bogat vir hranil, kot sta folna kislina in vitamin C. Ni koristen le pri depresiji, ampak pomaga pri preprečevanju drugih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter različne vrste raka.
 • Sadje, bogato z antioksidanti: različne vrste sadja, kot so borovnice, robide, maline in kivi, so del bistvenih hranil, kot so antioksidanti. Njihovo uživanje lahko pomaga izboljšati simptome depresije.
 • Snovi, kot je pivski kvas, z visoko vsebnostjo vitaminov B1, B2 in B3, surovi kakav.

Kateri spagirični pripravki od Erbenobili bi bili primerni za lajšanje in zakaj?

Deprevin z B-kompleksom so bistveni za duševno in čustveno počutje. V našem telesu jih ni mogoče shraniti, zato smo v celoti odvisni od vsakodnevne prehrane, da zagotovimo njihovo oskrbo. Vitamine skupine B uničujejo alkohol, rafinirani sladkorji, nikotin in kofein, zato ni presenetljivo, da ima veliko ljudi pomanjkljivosti prav zaradi tega. Zdi se, da šentjanževka, ki jo vsebuje Deprevin poveča raven serotonina. Šentjanževka kot antidepresiv zavira encim, ki razgradi nekatere nevrotransmiterje, kot so serotonin, noradrenalin in dopamin. Pomaga lahko tudi pri depresivnih vidikih sindroma kronične utrujenosti. Pozor! Ni primerno za nekoga, ki ima antidepresive, saj vsebuje šentjanževko, ki je kontraindiktorna!

Multimagnesio, ker pomanjkanje magnezija lahko povzroči dolgotrajne spremembe srčnega ritma, splošno mišično oslabelost in mišične krče ter lahko povzroči dolgotrajno depresijo. Multimagnesio poleg pet različnih magnezijevih soli vsebuje tudi tavrin, ki je koristen v boju proti tesnobi, strahu, depresiji.

DMG-Gold ker vsebuje trimetilglicin ali TMG (znan tudi kot betain) in dimetilglicin DMG, ki sta nosilca metila, uporabnega pri proizvodnji različnih možganskih kemičnih snovi, ki lahko izboljšajo razpoloženje, energijo, dobro počutje, pozornost, koncentracijo in jasnost. DMG in TMG imata protitumorske lastnosti, modulirata imunski sistem, delujeta kot protivirusna, protibakterijska, protiglivična sredstva in povečujejo porabo kisika, hkrati pa zmanjšujejo nastajanje mlečne kisline in povečujejo proizvodnjo energije. Skupaj z vitamini B-kompleksa so bistvenega pomena za duševno in čustveno počutje.

Argenvin (5 kapljic na jezik 3 -krat na dan pred obroki) z zaviralnim učinkom na proizvodnjo ekscitatornih nevrotransmiterjev sproži stanje sproščenosti (ekscitatorni nevrotransmiterji so adrenalin, noradrenalin in dopamin), povezano s stanjem lucidnosti.

You've just added this product to the cart:

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve