Imunski sistem

Imunski sistem


Imunski sistem je naš obrambni mehanizem, ki je pomemben za zdravo in normalno delovanje našega telesa. Ščiti nas pred okužbami z mikrobi t.j. virusi, bakterijami, glivicami in paraziti. Poznamo pa tudi neškodljive mikrobe, kot je mikrobna flora, ki nam pomagajo tako, da jemljejo življenjski prostor škodljivim mikrobom.

Simptomi in reakcije

Na pravilno delovanje imunskega sistema vpliva veliko dejavnikov, med drugim je pomembno tudi pravilno ravnovesje črevesne flore, kjer se telo srečuje s snovmi iz okolja (hrana, bakterije, virusi). Telo se z zunanjim okoljem srečuje tudi preko kože, sluznic, dihal ipd. Če imamo dober imunski sistem, mikroorganizmi težko prodrejo skozi sluznico in kožo, precej lažjo pot pa imajo, ko se nam, kot pravimo, imunski sistem poruši. To prepoznamo po tem, da se nam ponavljajo okužbe, kot so npr. ustne razjede ali herpes, prehladi, ginekološke okužbe ipd. (poznamo bakterijske, glivične, virusne okužbe). Simptomi, ki kažejo, da se nam je imunski sistem porušil, vključujejo utrujenost, depresijo, vnetje sečil ali spolovil, pa tudi krhke nohte ter mastne in suhe lase. Imunski sistem je še posebej na udaru v primeru obolenj, kot so rak in levkemija, in težkih telesnih poškodb.

Splošni ukrepi

Zdrav način življenja, dovolj gibanja, še posebej pa zdrava uravnotežena prehrana, sprostitev, užitek in smeh. Zelo dobro se je izogibati beli moki, pretiravanju pri soli ter predvsem belemu sladkorju. Za močan imunski sistem je pomembno tudi obvladovanje stresa, izogibanje alkoholu in kajenju ter dovolj spanja. Znano je tudi, da preveč sterilno okolje ni dobro za imunski sistem, zato moramo za normalno delovanje imunskega sistema poskrbeti tudi za naravno mikrobiološko okolje z dovolj raznolikimi mikrobi.

Priporočamo

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve