Kosti in krhkost kosti

Kosti in krhkost kosti


Kost služi mehanski opori. Posamezne kosti tvorijo okostje in predstavljajo 20 % telesne mase. Na kosti so pripete mišice, kar nam omogoča gibanje. Kostnina ali kostno tkivo daje trdnost kostem. Največja kost v našem telesu je stegnenica, ki spada med dolge kosti, tako kot npr. nadlahtnica. Rebra, kosti lobanje, čeljustnica spadajo med ploščate kosti, med kratke kosti pa prištevamo kosti zapestja in gležnja. Vretenca spadajo med kosti nepravilnih oblik. Zelo pomembni za kosti so minerali, saj imajo poleg presnovnih procesov zelo pomembno funkcijo za gradnjo kosti in zob.

Simptomi in reakcije

S starostjo postanejo kosti vedno bolj krhke in lomljive, saj se njihova gostota zmanjša. Zato se pri padcu ali udarcu, kar je pri starostnikih pogost pojav zaradi slabšega reakcijskega časa in slabšega vida, pogosteje zgodijo tudi zlomi kosti. Največkrat prav zlom kolka, za katerega je mnogokrat kriva osteoporoza. Še posebej so zlomi značilni za ženske, saj se pri njih zaradi hormonskih sprememb v obdobju menopavze gostota kosti slabša hitreje kot pri moških. V primeru zloma kolka se pojavijo modrice, okorelost, otekanje v predelu kolka, kar so simptomi tudi pri drugih zlomih kosti. Simptomi zloma so tudi nemobilnost po padcu. Ali ste vedeli, da je lahko zlom kolka, ki je zelo pogost pojav pri starejših osebah, celo usoden? Na krhkost kosti vplivajo tudi bolezni, kot so težave s ščitnico ali črevesna obolenja.

Splošni ukrepi

Pomembna je telesna aktivnost v obliki teka ali hoje, da ne usahnejo mišice, pa tudi da s tem krepimo kosti in zmanjšamo možnost padcev in poškodb. V prehrani moramo imeti dovolj kalcija in vitamina D, še posebej v mladih letih, saj njegovo pomanjkanje lahko vpliva na krhkost kosti v starejših letih. Za lomljivost kosti je pomemben tudi zdrav način življenja, zato se je dobro izogibati kajenju in pitju alkohola, saj to vpliva na procese pri oblikovanju in gradnji kosti ter na njihovo gostoto. Gostota kosti se gradi do tridesetega leta starosti, zato je to obdobje zelo pomembno, saj bo vplivalo na krhkost kosti v starostni dobi. Bodite pozorni tudi na stranske učinke zdravil, saj lahko imajo neposreden vpliv na kostno gostoto in na njihovo krhkost. Če ste starejši, poglejte, kje so možne nevarnosti za padec v vašem domu, kar je lahko zelo dober način za preprečevanje poškodb, še posebej zloma kolka, ki ga pri starostnikih lahko spremljajo zelo veliki zapleti.

Priporočamo


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve