Osteoporoza

Osteoporoza


Po nekaterih podatkih naj bi skoraj polovica vseh starejših od 50 let imela osteoporozo. Dobesedni prevod osteoporoze pomeni porozne kosti. Gre za stanje, ki naredi kosti porozne, šibke, krhke in bolj lomljive. Marsikdaj te tihe bolezni, ki je še posebej pogosta pri starejših ženskah, niti ne odkrijejo. Pri osteoporozi gre za zmanjšanje kostne mase, ki posledično slabi kosti in jih dela bolj občutljive za zlome. Znano je, da se kosti obnavljajo vse od otroštva in vso odraslo dobo. Osteoporoza je sistemska bolezen, ki prizadene celotno okostje. Kosti so dinamično živo tkivo, ki se lahko poškoduje ali zlomi, ponovno zaceli ter izgradi.

Simptomi in reakcije

Bolniki z osteoporozo si največkrat zlomijo kost na roki tik nad zapestjem, kolk ali vretenca. Lahko se zlom zgodi že pri majhnih obremenitvah, ni nujno da gre za hud padec. Osteoporoza običajno poteka brez simptomov, dokler se ne pojavi bolečina in kakšen zlom kosti. Lahko se kaže tudi v obliki sesedanja vretenc in občutnega znižanja telesne višine. Tistim, ki že utrpijo osteoporozne zlome, se lahko možnost za nov zlom poveča za kar pet do osemkrat in veliko teh zlomov se zgodi že v prvem letu po takšnem zlomu. Najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek osteoporoznega zloma je pomanjkanje kostne gostote. Težava je lahko tudi v prenizkem vnosu kalcija v povezavi s povečanim vnosom fosforja, visoka beljakovinska dieta, pomanjkanje hranil in prevelik vnos soli.

Splošni ukrepi

Dobro je, če osteoporozo pravočasno odkrijemo in zdravimo, kar lahko storimo z merjenjem mineralne kostne gostote. Zmanjšanje tveganja za zlom kosti in preprečevanje nizke kostne mase lahko omilimo z dnevno vadbo (hoja in tek), treningom moči ter izogibanjem stresnim situacijam, pa tudi z večjim vnosom zelenjave, ki vsebuje več kalcija (npr. špinača, navadni ohrovt, brstični ohrovt, peteršilj, glavnata solata itd.), ali uživanjem suhih sliv, ki pripomorejo k vzdrževanju kostne gostote. Pitje zelenega čaja prav tako po nekaterih raziskavah povečuje moč kostem. Zelo pomembna je tudi absorpcija kalcija, pri čemer ima ključno vlogo vitamin D, ki ga naše telo ustvarja pri izpostavljenosti soncu. Normalni metabolizem kosti je odvisen od prehrane in hormonskega stanja, zato je zelo pomemben naš življenjskega slog. Izogibati se je treba kajenju in alkoholu ter povečati telesno aktivnost. Izogibajte se tudi rafiniranemu sladkorju, ki povzroči izgubo kalcija iz telesa.

Priporočamo

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve