Pomanjkanje magnezija

Pomanjkanje magnezija


Ker magnezij sodeluje pri več kot 300 življenjsko pomembnih presnovnih procesih v telesu, je izredno pomemben za naše telo. Je tudi četrti najpomembnejši mineral v našem telesu, največ ga najdemo v kosteh in zobeh. Pomembno vlogo za telo ima tudi zato, predvsem zato, ker poleg pomoči pri presnovnih procesih sodeluje tudi pri tvorbi beljakovin. Brez magnezija ne bi bila mogoča presnova beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Vzajemno razmerje med magnezijem in kalcijem je izrednega pomena. V zdravih celicah je magnezija precej več kot kalcija. Človeško telo lahko pomanjkanje magnezija nekaj časa kompenzira s tem, da ga nadomesti z izkoriščanjem zalog iz kosti in zmanjšanjem izločanja magnezija skozi ledvice, vendar to na daljši rok ni mogoče in se slej kot prej pojavijo težave.

Simptomi in reakcije

Simptomi pomanjkanja magnezija se kažejo kot razdražljivost, težave s spanjem, mravljinčenje, glavoboli in migrene, pa tudi utrujenost in omotičnost ter zaspanost. Simptomi nezadostnega vnosa magnezija se lahko kažejo tudi v obliki mišičnih krčev in trzanja obraza. Enako velja, če vam primanjkuje kalcija in kalija. Pri otrocih se pomanjkanje magnezija lahko kaže v obliki zaostanka v rasti ali počasnega razvoja.

Splošni ukrepi

Daljše obdobje pomanjkanja magnezija je nevarno, ker telo to pomanjkanje nadomesti tako, da ga črpa iz kosti. Ker ga telo ne more tvoriti s hrano, ga moramo nujno vnašati s hrano in pijačo. Hrana, ki vsebuje veliko magnezija, je špinača, paprika, bučna in sončnična semena ter sezamovo seme. Da ugotovite, koliko magnezija vsebuje vaše telo, se lahko obrnete na zdravnika in naredite test. Izogibajte se psihičnemu in čustvenemu stresu in ne pijte gaziranih pijač in pijač s kofeinom, saj magnezij na ta način izpirate iz telesa. Izogibajte se rafiniranemu sladkorju (pecivo, bonboni, sladice, sladkarije), ki povečuje izločanje magnezija skozi ledvice. Če pojemo veliko sladkih živil, obstaja velika verjetnost, da nam primanjkuje magnezija. Raven magnezija v veliki meri nadzorujejo ledvice. Predvsem športniki morajo vnašati dovolj magnezija zaradi povečanja aktivnosti, saj ga izločajo z znojem. To velja tudi za doječe matere, nosečnice in tiste, ki so podvrženi velikemu stresu.

Priporočamo


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve