Prosti radikali

Prosti radikali


Prosti radikali so atomi, ioni, molekule ali kompleksi, ki so zelo reaktivni in zato tudi nestabilni. Z drugimi besedami so agresivne snovi, ki uničujejo zdrave celice in zaradi teh lastnosti hitro reagirajo z drugimi molekulami. Prav tako slabijo tkivo, kjer nastajajo šibke točke, kjer reakcije potekajo nenadzorovano, mimo encimskih sistemov, in so za celico škodljive. Prosti radikali v naših telesih nastajajo kot posledica stresa, staranja, kajenja, onesnaženega zraka, pa tudi takrat ko v telo vnašamo škodljive snovi kot so konzervansi in pesticidi. Nastajanje prostih radikalov pa povzročajo tudi nekatera zdravila kot so analgetiki in anestetiki. So zelo reaktivne in agresivne snovi, ki napadajo in poškodujejo zdrave celice, posledice pa so lahko različna obolenja.

Simptomi in reakcije

V blagih oblikah prosti radikali slabijo imunski sistem, vplivajo na živčni sistem, pospešujejo staranje kože. Prevelika količina prostih radikalov pa lahko pomeni tveganje za razvoj resnih bolezni kot so rak, bolezni srca in ožilja ter druge težje bolezni. Prosti radikali so molekule, ki jim v zgradbi manjka elektron, zato želijo to mesto zapolniti in s tem vzpostaviti ravnovesje. Prosti radikali imajo zaradi svoje reaktivnosti zelo kratko življenjsko dobo in takoj ko naletijo na primeren medij kot je na primer zdrava celica, jo oksidirajo ali uničijo. V telesu imamo največ kisikovih prostih radikalov, ki kvarijo lastne beljakovine in maščobe organizma. V hujših oblikah pa se celo lotijo celičnih kromosomov. Telo se bori proti prostim radikalov in jih nevtralizira s pomočjo encimskih sistemov in antioksidantov, ki so tako imenovani lovilci prostih radikalov. Antioksidanti upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin in kot lovilci prostih radikalov se po reakciji z radikali pretvorijo v stabilnejše in manj škodljive radikale, ki jih telo izloči. Prav tako upočasnjujejo hitrost staranja in zmanjšujejo možnost nastanka številnih bolezni.

Splošni ukrepi

Preprečiti je potrebno oksidacijo celic. Antioksidanti so lahko dobra obramba pred prostimi radikali, saj se na njih hitro vežejo in preprečujejo, da bi se na njih vezali kisik in druge škodljive snovi. Antioksidanti pomagajo zavirati razvoj nekaterih obolenj kot so pljučni rak, bolezni srca in ožilja. Na splošno zmanjšajo tveganja za razvoj raka, po drugi strani pa izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Pred prostimi radikali se ne moremo zavarovati, lahko pa poskrbimo za to, da vnašamo v svoje telo več antioksidantov. Tudi s prehrano, ki vsebujejo dovolj antioksidantov in s tem nevtraliziramo škodljive proste radikale. Izogibati se je potrebno mastni in postani hrani, kajenju, neprezračenim prostorom, konzervansom ipd. Prosti radikali pa se nahajajo tudi v škropivih, zato posegajte po ekološki zelenjavi in sadju. Vsekakor pa je dobro sadje dobro umiti pod tekočo vodo. Skratka v organizem je potrebno vnesti dovolj antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale.

Več o izdelku DMG-Gold, ki med drugim opravlja tudi pomembno antioksidativno funkcijo z zaščito organizma pred prostimi radikali si lahko pogledate tukaj.

Priporočamo


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve