Ščitnica

Ščitnica


Tik pod adamovim jabolkom na grlu je majhna žleza, ki jo imenujemo ščitnica (tudi tiroidna žleza). Gre za endokrino žlezo ali žlezo z notranjim izločanjem. Njena naloga je tvorjenje ščitniških hormonov tiroksin in trijodtironin, ki skrbita za nujne presnovne procese. Ščitnica proizvaja hormone, ki urejajo porabo energije v skoraj vseh telesnih organih in tkivih, zato je zelo pomembno, da ji naklonimo veliko pozornost, saj življenje brez ščitniških hormonov ni mogoče. Naloga ščitnice je tudi tvorjenje kacitonina, ki je pomemben pri homeostazi kalcija v telesu. Sprememba njegovega razmerja v telesu lahko vpliva na spremembe v delovanju živcev, mišic in srčnega tkiva.

Simptomi in reakcije

Nekaterim ščitnica deluje preveč, drugim premalo, nekaterim pa jo s pomočjo operativnega posega tudi odstranijo. Simptomi so lahko utrujenost, nervoza, zaspanost, nenadno hujšanje, slabši refleksi, mravljinčenje rok, zaprtje in driska, nespečnost, pešanje kratkoročnega spomina, počasni gibi. Če je ščitnica preveč (hipertiroza) ali premalo aktivna (hipotiroza), lahko nastopijo različne težave: utrujenost, težave s kožo, občutek mraza čeprav je zunaj vroče, izpadanje las, razdražljivost, težave s spanjem, težave med nosečnostjo in po njej, motnje menstrualnega cikla itd. Pomanjkanje hormonov ščitnice lahko povzroča tudi sistemske bolezni, kot so osteoporoza, bolezni srca in ožilja, tudi kronično utrujenost in ginekološke bolezni, npr. ciste na prsih in maternici. Še posebej ženske so bolj nagnjene k težavam ščitnice. Premalo delujočo ščitnico lahko ugotovijo na podlagi simptomov, kot so zaprtje, utrujenost, tanjšanje las, močne menstrualne krvavitve, otekanje obraza in oči. Ena izmed najpogostejših motenj delovanja hormonskega sistema je prekomerno delovanje ščitnice, ki se lahko kaže v hujšanju kljub zadostnemu uživanju hrane, v obliki tesnobe, izbuljenih oči, nespečnosti, pogostega odvajanja blata, v obliki pospešenega srčnega utripa, pri ženskah v obliki nerednih menstruacij, čezmernega znojenja itd.

Splošni ukrepi

Ščitnici moramo nujno posvetiti ustrezno pozornost ter jo uravnavati in preprečiti njeno morebitno nepravilno delovanje. V kolikor sumite, da bi lahko bilo kaj narobe z delovanjem vaše ščitnice, obiščite zdravnika, da naredi krvni test za ugotavljanje ravni hormona tirotropina. Če je njegova raven previsoka ali prenizka, bo zdravnik ukrepal. Če težav s ščitnico ne zdravimo, se lahko posledice kažejo tudi v obliki trajnih poškodb organov. Zato je zelo pomembno, da jih pravočasno prepoznamo in zdravimo.

Priporočamo


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve