Vneto grlo

Vneto grlo


Vneto grlo, ki ga v večini primerov povzročajo virusi, je zelo pogost pojav v zimskih mesecih in je lahko zelo moteče in nadležno. Še posebej ko gre za bolečino v grlu, saj veste takrat, ko komaj požiramo slino, marsikdaj pa jo spremljata tudi nadležni kašelj in curek iz nosu. Številne študije sicer potrjujejo, da je povsem normalen pojav v kolikor smo prehlajeni štirikrat na leto. Ali ste vedeli, da pogoltnemo slino kar 5 krat v eni minuti? Ko imamo boleče in vneto grlo se to še kako dobro zavemo.

Simptomi in reakcije

Zakaj se prav v zimskem času pogosteje pojavi boleče grlo? Takrat se poveča število sezonskih alergij, po drugi strani je pa vzrok treba iskati tudi v suhem zimskem zraku. Boleče grlo se lahko pojavi tudi pri gripi, prehladu ali pa celo pri bakterijskem vnetju. Prav za prehlad in pri vnetju zgornjih dihalnih poti je zelo tipičen simptom tudi bolečina v grlu. Gre za to, da virusi napadejo in razdražijo grlo, pogosto ga spremlja tudi izcedek iz nosu, kašelj in kihanje. Velikokrat tudi zamašen nos. Zelo pomembno je ločiti vneto in boleče grlo od bakterijskega vnetja žrela. Razlika je v tem, da si pri vnetem grlu lahko pomagamo tudi sami z domačimi pripravki, medtem, ko je pri bakterijskemu vnetju in angini najbolje obiskati zdravnika. Kakšni so simptomi bakterijskega vnetja? Lahko opazimo gnojne obloge, tako imenovane bele »otočke«, ki se pojavijo na mandljih in na steni žrela ki so posledica okužbe z bakterijo streptokok. Znano je, da prve znake prehlada z veliko verjetnosti skoraj istočasno z bolečim grlom spremlja tudi kašelj in curek iz nosa, kar ponavadi ni simptom streptokokne angine. Pri angine ima oboleli poleg bolečin v grlu tudi močno povišano telesno temperaturo, običajno nad 38 stopinj Celzija, velikokrat tudi tresavico, glavobol ter bolečine v sklepih in mišicah.

Splošni ukrepi

Za lajšanje bolečine vnetega grla si lahko pomagamo z limono in medom. Zakaj z limono? Ker vsebuje vitamin C, ki kot antioksidant krepi imunski sistem. Veliko antioksidantov vsebuje tudi ingver, ki je zelo uporaben pri lajšanju raznih viroz in grip, kot tak je tudi zelo primeren za vneto grlo. Ne smemo pozabiti na med, ki ima zelo dobre antibakterijske lastnosti in pospeši celjenje, vsebuje pa tudi železo in druge za telo pomembne minerale. Za izpiranje pri vnetju grla lahko uporabimo tudi žajbelj, ki je odličen antiseptik in antibiotik ali pa toplo slano vodo, s katero z grgranjem potegnemo vlago iz vnetih tkiv kar naredi grlo manj dovzetno za razvoj bakterij in prepreči njihovo razmnoževanje. Vodo je potrebno po grgranju izpljuniti. Seveda ne smemo pozabiti na staro dobro kamilico, ki prav tako deluje proti bolečinam in protivnetno, najbolje v obliki čaja. Zelo pomembna je hidracija telesa, zato je priporočljivo piti dovolj tekočine, naj si bodo to čaji, naravni sokovi, voda ali vitaminski napitki. S tem ohranjamo sluznico navlaženo, kar pomaga telesu v boju proti bakterijam in drugim simptomom prehlada.

Priporočamo

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve