Zaprtje

Zaprtje


Sodobni način življenja in nezdrava prehrana sta marsikdaj kriva za zdravstvene težave, povezane z zaprtjem. Zaprtje pomeni redko iztrebljanje majhnih količin blata s spremljajočim napenjanjem ali zasušitvijo (zapeko). Zaprtje po nekaterih podatkih pesti krepko čez 15 odstotkov Evropejcev. Naše črevesje se preprosto poleni in ne deluje, kot bi moralo. Metabolizem so vsi presnovni procesi v telesu in se ne nanašajo samo na prehrano, pač pa so pomembni tudi pri tem, kako se odzovemo na stres ter kako jetra vse snovi in toksine izločijo iz našega telesa. Da se lahko v telesu absorbirajo pomembne in hranljive snovi, se mora hrana najprej razgraditi, ostalo pa izločimo z blatom. S prebavo razumemo vse procese v našem telesu, od zaužitja hrane do njenega izločanja skozi žolč z blatom ali skozi ledvice z urinom. Toksine pa izločamo tudi skozi kožo in z dihanjem. Zaprtje pogosteje prizadene ženske kot moške, težave pa se okrepijo s starostjo.

Simptomi in reakcije

V kolikor nimamo urejene prebave, je ogroženo naše počutje in splošno zdravje. Z zaprtjem povezane težave so napihnjenost in bolečine v trebuhu, pogosto ga spremljajo tudi neprijetni plini, ki znajo biti moteči za okolico. Vzrok za zaprtje je največkrat nezdrava in neustrezna prehrana, pa tudi premalo gibanja in starost, saj se nam takrat gibanje črevesa upočasni. Drugi vzroki so stres in potovanja v neznane kraje. Normalno odvajanje blata je nekje trikrat na dan do enkrat na tri dni, odvisno od vašega metabolizma in peristaltike, pa tudi od načina prehranjevanja in količine gibanja ter obvladovanja stresa. Na zaprtje vplivajo tudi zdravila in starost. Količina iztrebljanja je odvisna od naše osnovne črevesne motorike, na katero poleg dolžine širokega črevesa vpliva tudi stres.

Splošni ukrepi

V primeru zaprtosti se moramo ustrezno in zdravo prehranjevati, predvsem naj hrana vsebuje dovolj vlaknin in hranil in naj bo čim manj predelana. Izogibajte se sladkorjem in nezdravim maščobam in mastni hrani, kot je čips in ocvrta živila. Veliko vlaknin vsebuje solata ter kuhana zelenjava in rjavi riž. Pa tudi sadje, še posebej kivi, suhe slive in dateljni. Popiti moramo tudi zadostno količino vode skozi celoten dan, da hidriramo črevo in poskrbimo za njegovo vlažnost. Ne zadržujte potrebe, kar tudi povzroča zaprtje. Izogibajte se kavi in črnemu čaju, saj kofein dehidrira telo, kar je eden glavnih vzrokov za zaprtje. Pri zaprtju se priporoča hrana z zadosti vlaknin, in sicer ovseni kosmiči, polnozrnat kruh, otrobi, polnozrnate testenine, sadje in zelenjava. Potrebno je dovolj gibanja in krepitev trebušnih mišic. V kolikor nas surova zelenjava in sadje preveč napenjata, ju lahko zamenjamo za kuhano in tako poskrbimo za vnos zadostne količine vlaknin. Hrano je treba dovolj zgristi, saj preveliki kosi obremenijo tanko črevo, s tem pa je ogrožena absorpcija hranilnih snovi. Encimi v tankem črevesu ne morejo delovati in tako izgubljamo vitamine in aminokisline, manj predelana hrana pa v širokem črevesu razgradi naše črevesne bakterije in povzroči neprijetne pline, napenjanje, krče, celo drisko. Če sprememba načina življenja in prehranjevanja ne spodbudi odvajanja vsaj enkrat na tri dni, moramo obiskati zdravnika. Zdravnik po potrebi opravi preiskave s koloskopijo, kjer se pregleda celotno črevo ter izključijo vnetja in zožitve. Druge možne preiskave so rentgenološka kontrastna preiskava, anorektalna manometrija, endoultrazvok. Izogibajte se stresu.

Priporočamo


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve