Zlomi kosti

Zlomi kosti


Kadar pride do preloma v strukturi kosti, takšni poškodbi pravimo kostni zlom. Vzrok zanj je lahko nenaden udarec ali pa šibkost kosti, ki je lahko posledica določenega bolezenskega stanja, kot sta kostni rak ali osteoporoza. Pri osteoporozi govorimo o stanju, kjer so kosti šibke in bolj lomljive, kar je značilno predvsem za starejšo populacijo po 50. letu starosti, še posebej lahko prizadene ženski spol. Poznamo različne vrste zlomov. O zaprtem oz. preprostem zlomu govorimo v primeru, da oba zlomljena konca kosti ostaneta pod kožo. O odprtem zlomu govorimo takrat, ko oba zlomljena konca kosti štrlita skozi kožo. Glede na jakost sile in kota pri zlomu kosti razlikujemo naslednje vrste zlomov: spiralni zlom, prečni zlom, komunitivni zlom in paličasti zlom.

Simptomi in reakcije

Dejavniki tveganja za zlome kosti so lahko starost in zmanjšanje mišične mase, pa tudi osteoporoza. Seveda ne smemo pozabiti na nesreče. Glavni znak za zlom kosti je huda bolečina, simptomi pa se lahko kažejo tudi v obliki otekanja ali modric, ki so posledica krvavitve iz kosti ali tkiv, ali pa v obliki nestabilnosti tkiv okrog zloma. Kadar gre za zares hude poškodbe zloma, se lahko pojavita celo omedlevica ali šok. Lahko pa se simptomi in reakcije pri zlomu kažejo tudi v obliki odrevenelosti ali nezmožnosti uporabe prizadetega območja.

Splošni ukrepi

Izogibanje vzrokom za zlom kosti in krepitev kostne mase. Izogibajte se aktivnostim, kjer so možne poškodbe, in se zavedajte, da velike kosti lahko vzdržijo večji fizični napor kot manjše. Tveganja za zlom kosti in nizko kostno maso lahko omilimo z dnevno vadbo, kot sta hoja in tek, s treningom moči ter z izogibanjem stresnim situacijam, pa tudi z večjim vnosom zelenjave, ki vsebuje več kalcija (npr. špinača, ohrovt), ali pa uživanjem suhih sliv, ki pripomorejo k vzdrževanju kostne gostote. Pitje zelenega čaja prav tako po nekaterih raziskavah povečuje moč kostem. Zelo pomembna je tudi absorpcija kalcija, pri čemer ima ključno vlogo vitamin D, ki ga naše telo ustvarja pri izpostavljenosti soncu.

Priporočamo

 • You've just added this product to the cart:

  DK-nobile prehransko dopolnilo

  0 out of 5

  DK-nobile prehransko dopolnilo

  Prehransko dopolnilo z vitaminom D, ki prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, posega v proces delitve celic, sodeluje pri normalni absorpciji kalcija in fosforja ter spodbuja vzdrževanje normalnih kosti in normalnih zob. Vitamin K prispeva k normalnemu strjevanju krvi in ​​ohranjanju normalnih kosti.

  18,90 
 • You've just added this product to the cart:

  OsseoVin prehransko dopolnilo

  0 out of 5

  OsseoVin prehransko dopolnilo

  Prehransko dopolnilo na osnovi rastlinskih izvlečkov amaranta in glukozamin sulfata, preslice, vitamina C, vitamina D  ter kalcija. Kalcij je potreben  za ohranjanje zdravih kosti, vitamin D pa  prispeva k normalni absorpciji, uporabi kalcija in fosforja.

   

   

   

  18,60 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve