Zakaj so encimi pomembni za črevesno floro?

Zakaj so encimi pomembni za črevesno floro?

Encim je protein ali beljakovina, ki katalizira kemične reakcije pri nižji stopnji aktivacijske energije in sodeluje pri vseh skoraj biokemičnih reakcijah v živih ali neživih celicah. Živi organizmi so tisti, ki izdelujejo encime, ki so pomembni za presnovo in za obrambo organizma, in na ta način zavirajo vnetja, uničujejo viruse, bakterije, celo rakave celice. Ključno pri tem je, da se reakcije v našem telesu pod vplivom encimov odvijajo tudi do več milijonkrat hitreje – samo v eni sekundi se lahko v našem telesu odvija na milijone kemičnih procesov.

Encim se sam ne porablja in se trajno ne spremeni. V organizmih nenehno razpadajo in nastajajo novi. V večini primerov so encimi zgrajeni iz beljakovinskega apoencima in nebeljakovinskega kofaktorja, nujnega za delovanje, skupno pa se imenuje holoencim. V nekaterih primerih lahko telo izgubi sposobnost proizvajanja določenega encima, kot je to npr. pri laktazi, ki razgrajuje mlečni sladkor laktozo in ga imajo vsi dojenčki, z odraščanjem pa se količine tega encima zelo zmanjšajo. Nekateri ga celo nimajo in jim je po pitju mleka slabo.

Da se metabolizem pravilno razvija, so za našo prebavo ključni prebavni encimi, ki so odgovorni za hitro razgradnjo in predelavo hrane, ki jo zaužijemo. V izdelku LactoBaob lahko najdete naslednje prebavne encime: amilazo (prebavlja škrob), proteazo (prebavlja beljakovine), glukoamilazo, lipazo (prebavlja olja, trigliceride, maščobe), celulazo (prebavlja vlaknine), laktazo (prebavlja mleko in mlečne izdelke), pektinazo (prebavlja pektin). Prebavni encim proteaza s proteolizo katalizira cepitev beljakovin do aminokislin in je pomemben za delovanje imunskega sistema ter tudi za delovanje jeter in pri bakterijskih okužbah. Kot presnovni encim nadzoruje procese v našem telesu, antibiotikom omogoča dostop do poškodovanega tkiva in pospešuje celjenje ran. Zato je ključno, da imamo dovolj proteaze, z drugim imenom proteolitičnih encimov, ki so ključni za ohranjanje našega zdravja in so sposobni prebaviti in uničiti patogene, ki so zgrajeni iz beljakovin. Ti encimi izboljšajo delovanje srca, čistijo žile, poskrbijo za hitrejše celjenje ran, sposobni so uničevati bakterije in viruse, izboljšajo imunski sistem, pomagajo pri vnetjih (npr. vnetje sinusov) in imajo nasploh zelo pomembno funkcijo v našem telesu za ohranjanje našega zdravja.

Ker mnogih v naravi ne najdemo, hrana ni bogata z encimi ali pa jih s kuhanjem na visokih temperaturah uničimo, moramo poskrbeti za vnos zadostne količine proteolitičnih encimov, saj so ključni za nadzor funkcije metabolizma v našem telesu. Ker so stranski produkti naše presnove kisline, moramo zelo paziti, da ne porušimo ravnovesja našega telesa in pH, ki ga proteolitični encimi nujno potrebujejo za normalno delovanje. Če je v telesu preveč toksinov, imamo prekisel pH, kar je značilno za vse okužbe in bolezni. To otežuje absorpcijo vitaminov in mineralov v našem telesu, kar posledično pomeni, da ne nahranimo naših celic, kot bi jih morali, in s tem omogočimo širjenje slabih organizmov.

Encimi so pomembni tudi pri težavah z napihnjenostjo in prebavnih težavah ter s tem povezanih krčih v želodcu ali pojavljanjem nadležnih plinov v procesu prebavljanja hrane s pomočjo encimov, kar je sicer povsem naraven pojav. Seveda pa krči in bolečine niso povsem normalen pojav in so posledica neprebavljene hrane (ogljikovih hidratov, vlaknin, škroba ipd.) v želodcu in tankem črevesu. Ta hrana se potem v debelem črevesu razkraja in če je v obliki plinov ne izločimo iz telesa, tam gnije večja količine neprebavljene hrane, kar lahko dolgoročno povzroči resne zdravstvene težave. Kot zanimivost, maščobe in beljakovine povzročajo malo plinov, medtem ko jih ogljikovi hidrati več, kar pa je seveda odvisno tudi od posameznika in od količine encimov, od vrste in količine bakterij v telesu, pa tudi od strupov in drugih presežkov bakterij v celicah. Od črevesja je odvisno naše počutje, saj v njem živi milijarde bakterij in glivic, ki skrbijo za prebavo vsega, kar zaužijemo. Ko smo zdravi, naše črevesje nemoteno absorbira vitamine in minerale in s tem poskrbi, da so naše celice pravilno nahranjene. V našem črevesju morajo prevladovati dobre mlečno kislinske bakterije in paziti moramo, da to razmerje ne porušimo z vnašanjem nezdrave hrane ali s stresom. V nasprotnem primeru naše črevesje obremenimo s slabimi organizmi, kot so npr. kvasovke, ki jih ustvari kandida. Posledica neprebavljene hrane so lahko alergije, napihovanje in druge nevšečnosti. Paziti moramo, da z nezdravim načinom življenja ne ustvarjamo toksinov ali t. i. toksičnih bakterij, ki lahko iz črevesja prehajajo v krvni obtok in se nevarno širijo po našem telesu, s tem pa povzročajo zdravstvene težave.

Urejena prebava je torej ključ do našega zdravja. Več o izdelku LactoBaob, ki je probiotik, vsebuje encime in poskrbi za ravnovesje črevesne flore, si lahko preberete spodaj.

 

Deli ta prispevek


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki omogočajo beleženje obiska in vire prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve